Gå til indhold
Verdenspremiere på KIA Stinger
Verdenspremiere på KIA Stinger

Pressemeddelelse -

Verdenspremiere på KIA Stinger i forbindelse med North American International Auto Show

Fredericia den 9. januar 2017 – Ved en event, som typisk domineres af introduktioner fra de amerikanske bilkoncerner, stjal KIA Motors America (KMA) i dag rampelyset med verdenspremieren på den helt nye KIA Stinger på North American International Auto Show. Den 5-personers fastback sportssedan Stinger bakkes op af KIA Motors brancheførende kvalitet og driftssikkerhed, og den bliver koncernens højest ydende bil nogensinde og kommer til at redefinere et segment, der i øjeblikket udgøres af europæiske bilproducenter. Stinger vil kunne fås med flere forskellige kombinationer af motorer og gearkasser samt et stort udbud af luksusudstyr. Bilen kommer til salg i USA sidst på året, og i Europa i slutningen af 2017. Priserne offentliggøres, når vi nærmer os lanceringen.

”I forhold til tidligere modeller fra KIA er Stinger en virkelig drømmebil for os, og i dag her i Detroit bliver drømmen til virkelighed efter års anstrengelser og hårdt arbejde fra en passioneret gruppe af designere, ingeniører og ledere rundt om i verden”, udtalte Orth Hedrick, som er vice president for product planning hos KIA Motors America. “Siden lancering af GT-konceptbilen ligger der flere års fintuning og optimering på den legendariske Nürburgring – ingen detaljer har været for små til at få opmærksomhed, og resultatet er ganske enkelt imponerende”.

Den helt nye KIA Stinger kan straks genkendes som en direkte videreudvikling af konceptbilen GT fra 2011, og bilen er designet under ledelse af Peter Schreyer, som er Chief Design Officer hos KIA Motors, og hans dygtige team af designere i Frankfurt. Udviklingen af bilens kørekomfort og køreegenskaber er foregået under ledelse af Albert Biermann, som er chef for KIAs Vehicle Test and High Performance Development, og hans team af ingeniører i Korea og på den frygtindgydende racerbane Nürburgring.

Men hvad er en ægte gran turismo? Det spørgsmål var centralt på den år lange rejse, der begyndte med GT-konceptbilen, som blev præsenteret på biludstillingen i Frankfurt i 2011. Selv om alle KIA designkoncepter har et formål, blev GT-konceptbilen af mange uden for virksomheden anset for at være lidt mere end en drøm for et mærke, der er kendt for at fremstille masseproducerede biler med mere rodfæstede kvaliteter. Men GT tændte en glød af passion, som antændte en ild i organisationen, og i løbet af de næste 5 år brændte ilden stærkere og stærkere, indtil idéen blev til virkelighed.

Da der først blev givet grønt lys for Stinger, blev gran turismo-spørgsmålet til et mantra, da udviklingsarbejdet gik i gang. Når bilen kom fra KIA, skulle designet også være dristigt - og det må man sige, at det er blevet. Bilen skulle også være smidig og hurtig, men samtidig luksuriøs og støjsvag. Den skulle også opfylde en perfekt balance af kørekomfort og køreegenskaber og have god plads til fem personer og deres bagage. Den skulle være mange ting, men først og fremmest skulle den være en autentisk gran turismo. Og det er den!

Design

Arbejdet med at udvikle en konceptbil til en produktionsmodel er ikke nogen lille opgave, og Schreyer henvendte sig straks til KIAs designstudie i Frankfurt – hvor GT-konceptbilen blev udviklet – for at gøre Stinger til virkelighed. “En ægte gran turismo – en bil til givende lange køreture – handler ikke om rendyrket kraft, hård dynamik og brutal styling på bekostning af luksus, komfort og ynde”, udtaler Gregory Guillaume, som er chefdesigner hos KIA Motors Europe. ”Stinger har ikke som mål at komme først frem til destinationen – denne bil har fokus på selve turen. Den handler om passion”.

Fra den elegante front langs de graciøse sider og op til den kraftfulde bagende – udstråler Stinger muskuløs selvsikkerhed. Nøglen til bilens fremtoning på vejen er proportionerne med baghjulstræk, en lang motorhjelm og kort overhæng foran, en forlænget akselafstand, som giver en rummelig kabine, og et kort overhæng med stærke skuldre bagpå. Stingers fremtoning og visuelle balance er udviklet til at give bilen et touch af elegance og atletisk dynamik i stedet for drengenes drøm om en aggressiv racerbil.

Den brede sporvidde forrest og bagest og de tilbagetrukne konturer langs dørene forstærker den visuelle styrke ved Stingers skulderlinje og bilens fastback-silhuet. Andre rent funktionelle elementer i det udvendige design som fx luftindtagene foran, lameller på hjulkasserne, plan undervogn og integreret diffusor bagpå bidrager til bilens aerodynamiske effektivitet. Bagpanelet omfatter fire ovale afgangsrør. KIAs ”tiger nose”-signaturkølergrill har en elegant placering mellem de avancerede LED-forlygter.

Den lave kabine med den stejle forrude og baggrundsbelysning er rykket bagud i bilen, hvilket giver en silhuet, der lover fart. Indvendigt er pladsen fokuseret på køreglæde, og personerne i bilen er omgivet af luksus. Den fås med ultra-blødt Nappalæderindtræk til de markant udformede sæder, og førersædet fås med luftpuder i ryglæn og sidestøtter, hvilket giver optimal støtte og komfort.

Instrumentpanelet udgør et stærkt horisontalt cockpit til føreren. Midterkonsollen er intuitivt opdelt i to områder: Betjeningselementerne til infotainmentsystemet er elegant placeret ved siden af den store touchscreen i farver, mens betjeningselementerne til klima- og ventilationsanlæg er placeret nedenunder. Føreren bliver forkælet med et lækkert læderrat og en enkel instrumentenhed med en kombination af analog og digital instrumentering. De store instrumenter er omkranset af metal og fremhæves af røde visere. TFT-skærmen i farver er placeret mellem instrumenterne og viser præstationsdata som fx G-kraften i sving, omgangstider og motorolietemperatur. Desuden viser den informationer som fx kørecomputer, førerindstillinger, navigationssystem og diagnostik.

Der er aeronautisk inspirerede runde luftdyser med lameller foran og bagi, og en elegant liste i satinkrom forløber rundt i hele kabinen. Det giver en følelse af tryghed og intimitet. Men den lange akselafstand giver generøs benplads både foran og bagi, og den lave siddepositionen giver god lofthøjde både ved for- og bagsæderne.

Undervogn

Da Albert Biermann, som kom til KIA fra BMW i december 2014, første gang så Stinger, så han en bil, hvor køreoplevelsen bag rattet skulle leve op til bilens imponerende design. ”Efter min mening er Stinger noget helt særligt for KIA mærket”, udtaler Biermann. ”For ingen forventer sådan en bil – ikke bare dens udseende, men også dens køreegenskaber. Den er en helt ny oplevelse”.

I produktionen af Stinger skulle der være fokus på fremstillingen af karrosseriet, og ingeniørerne kiggede grundigt på konkurrenterne. Med en akselafstand på 2.905 mm, har Stinger længere akselafstand end Audi A4, Infiniti Q50, Lexus IS, BMW 4 Gran Coupé og endda Lexus GS og Mercedes CLS[i]. Bilen er også længere (4.839 mm) og bredere (1.800 mm) end de øvrige biler i segmentet, hvilket giver mulighed for en særdeles rummelig kabine. Bagagerummet i Stinger er også større end i mange af konkurrenterne, og det har rigeligt plads til store kufferter eller golftasker. Desuden kan man få bilen med elektrisk bagklap med Smart Trunk-funktion.

Med en undervogn, der består af 55 % avanceret højstyrkestål, har Stinger givet ingeniørerne en ultra stiv basis til at arbejde med bilens komfort og køreegenskaber. Stivheden bidrager også til reduceret NVH og en støjsvag kabine. MacPherson-forhjulsophænget og multilink-baghjulsophænget er finjusteret til at give føreren optimal feedback.

Som noget nyt hos KIA kan føreren ændre bilens støddæmpning og køreegenskaber via en elektronisk reguleret undervogn kaldet Dynamic Stability Damping Control. Bilen reagerer altid forudsigeligt på førerens input, og afhængigt af vejforholdene og kørestilen kan Stinger indstilles til at køre mere adræt gennem sving, hvor systemet så gør de forreste støddæmpere blødere og de bageste hårdere. Omvendt forbedres stabiliteten ved høje hastigheder, når systemet gør de forreste støddæmpere hårdere og de bageste blødere. Systemet reguleres ved hjælp af de fem køreprogrammer (også første gang fra KIA): Personal, Eco, Sport, Comfort og Smart.

Den tandstangsmonterede, eldrevne servostyring (R-MDPS), som er standardudstyr, giver knivskarp feedback takket være elmotorens direkte placering på tandstangen – det øger styreresponsen og reducerer uønskede vibrationer fra overførslen via ratstammen. Servostyringen reguleres også via de fem køreprogrammer.

Drivlinje

Hvis karrosseriet er skelettet i en gran turismo, så er de tilgængelige motorer hjertet i bilen. Der kan vælges mellem to turbomotorer, der er placeret langt tilbage under den lange, skulpturelle motorhjelm.

Begge motorer er stadig under udvikling, men den 2,0-liters 4-cylindrede Theta II-motor med turbo forventes at yde 255 hk ved ca. 6.200 omdr./min. Det maksimale drejningsmoment på 353 Nm er til rådighed fra 1.400-4.000 omdr./min. Og præstationerne kan blive endnu voldsommere med den 3,3-liters V6 Lambda II-motor med dobbelt turbolader, som forventes at yde 365 hk ved ca. 6.000 omdr./min. og et drejningsmoment på 510 Nm fra 1.300-4.500. KIA har en målsætning om acceleration fra 0-100 km/h på 5,1 sek. og en tophastighed på 269 km/h med V6-motoren med dobbelt turbolader.

KIA Stinger er udstyret med 2. generation af den 8-trins automatiske gearkasse til baghjulstræk. Gearkassen, som første gang kunne fås til luksussedanen K900, er udviklet internt og giver føreren et hurtigt og præcist gearskifte og optimal brændstofeffektivitet. For første gang bruger KIA en CPA-momentomformer (Centrifugal Pendulum Absorber), som oftest findes i forbindelse med fly- og racerbilsmotorer, og den bidrager til at reducere torsionsvibrationer i drivlinjen. Føreren kan vælge at lade gearkassen klare gearskiftet automatisk eller at betjene gearskiftet manuelt ved hjælp af skiftekontakter på rattet. Som det er tilfældet for affjedring og styretøj, kan der vælges mellem op til fem forskellige gearskiftemønstre via valg af bilens køreprogram. Desuden tilpasses også gasspjældets funktion.

KIA Stinger, kan som den første af KIAs sedanmodeller, fås med baghjulstræk eller firehjulstræk. Firehjulstræksystemet, som har hovedvægt på baghjulene for at få maksimal kontrol i vådt og tørt føre, er udstyret med et nyt dynamisk torque vectoring-system, som overvåger førerens input og vejforholdene. Systemet tilfører automatisk ekstra kraft eller aktiverer bremserne til de enkelte hjul for at holde bilen på rette kurs under vanskelige forhold. Biler med baghjulstræk har fordel af en begrænset differentialespærre, som aktivt fordeler kraften mellem baghjulene.

Desuden tilbydes et udvalg af aluminiumsfælge og dæk. Modeller med den 4-cylindrede 2,0-liters turbomotor er udstyret med performance-dæk i størrelsen 225/45R-18, og modeller med den 3,3-liters V6-motor er udstyret med ultra-high performance-dæk i størrelsen 225/40R-19 foran og 255/35R-19 bagpå. Ventilerede Brembo-®[ii]skivebremser er standardudstyr på versioner med 3,3-liters motoren med dobbelt turbolader og har bremsekalibre med fire stempler foran og med to stempler bagpå.

Avanceret teknologi & komfort

Komfort i luksusklassen og uventede features er blevet en del af KIAs DNA, og Stinger fortsætter den tradition. En række avancerede førerassistentsystemer – ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) – arbejder perfekt sammen for at forbedre køreoplevelsen.

I USA estimerer National Highway Traffic Safety Administration konservativt, at der hvert år sker 100.000 ulykker med oprettet politirapport på grund af trætte førere.[iii]. Det estimeres, at disse ulykker hvert år resulterer i 1.550 dødsfald og 71.000 kvæstelser. En nyhed hos KIA er det nye træthedsregistreringssystem – Driver Attention Alert (DAA) [iv], som hjælper med til at forhindre førere i at køre, når de er trætte eller distraherede. Systemet overvåger en række input fra bilen og føreren, og hvis det registrerer, at førerens opmærksomhed er blevet markant reduceret, afgiver det en advarselslyd, og en advarsel vises i instrumentenheden.

Forward Collision Assistance (FCA)3 med integreret Autonomous Emergency Braking (AEB)3 med fodgængerregistrering kan registrere en potentiel kollision med et andet køretøj eller en fodgænger og om nødvendigt bremse bilen til stilstand. Advanced Smart Cruise Control (ASCC)3 opretholder en forud defineret afstand mellem Stinger og det forankørende køretøj, og systemet kan bremse bilen helt til stilstand i tæt trafik. Lane Keep Assist (LKA)3 overvåger aktivt bilens vognbane og advarer føreren med en advarselslyd og styreindgreb for at holde bilens position. Rear Cross Traffic Alert (RCTA)3 overvåger området bag bilen, når man bakker ud fra en parkeringsplads, og systemet advarer føreren med en advarselslyd, hvis det registrerer krydsende trafik bag bilen.

Opkoblingsmuligheder, entertainment og bilinformationer kan være lige så vigtige som en dynamisk køreoplevelse, og Stinger kommer på markedet med de nyeste infotainmentsystemer. Det højdejusterbare head up-farvedisplay (HUD)[v] gør det muligt for føreren at se vigtige køreinformationer reflekteret på forruden. Informationerne omfatter hastighed, navigationsanvisninger, indstillinger for audiosystem og fartpilot og informationer fra Blind Spot Detection. I midterkonsollen er der en trådløs oplader til smartphones, og Bluetooth®[vi] håndfri betjening er standardudstyr, mens mange af bilens undersystemer kan betjenes via betjeningselementerne på rattet.

Bilen fås med tre forskellige højtydende audiosystemer, der omdanner kabinen til en dynamisk koncertsal, mens kilometerne flyver forbi. Basisaudiosystemet i versionen med 2,0-liters turbomotor omfatter seks højttalere og en haptisk 7” touchscreen med den nyeste version af UVO, som er KIAs prisbelønnede telematiksystemer. Standardsystemet i versionen med 3,3-liters motor med dobbelt turbolader omfatter ni højttalere og en ekstern forstærker. Det førsteklasses Harman/Kardon®[vii]-audiosystem (ekstraudstyr) leverer en effekt på hele 720 watt via en ekstern forstærker, og lyden er krystalklar. Med 15 højttalere og KIAs første subwoofere monteret under sæderne – en under førersædet og en under passagersædet. Systemet omfatter desuden Clari-Fi™[viii], som er en patenteret musikgenoprettelsesteknologi, som kan genoprette lydsignaler, der er gået tabt i den digitale komprimeringsproces. Denne teknologi leverer en HiFi-musikoplevelse med enhver komprimeret digital audiokilde. Systemet er også udstyret med næste generation af QuantumLogic™[ix]- surroundsound-teknologi, som udvinder signaler fra den originale optagelse og fordeler dem i en autentisk, flerdimensionel lydopsætning, som giver en klar, raffineret og detaljerig afspilning.

KIAs Stinger kommer til salg i Europa i 4. kvartal 2017.

KIA Stinger 2018 (US model-specifikationer)
Motor Stinger Stinger GT
Type/konstruktion 2,0-liters I4 Theta II med turbo 3,3-liters V6 Lambda II med dobbelt turboladning
Hk (estimeret) 255 hk @ 6.200 omdr./min. 365 hk @ 6.000 omdr./min.
Drejningsmoment (estimeret) 353 Nm @ 1.400-4.000 omdr./min. 510 Nm @ 1.300-4.500 omdr./min.
Motorblok Aluminium Aluminium
Topstykke Aluminium Aluminium
Ventilsystem DOHC D-CVVT 16V DOHC D-CVVT 24V
Slagvolumen (cm3) 1.998 cm3 3.342 cm3
Boring x slaglængde (mm) 86,0 mm X 86,0 mm 92,0 mm x 83,8 mm
Kompressionsforhold 10,0:1 10,0:1
Brændstofsystem GDI (Gasoline Direct Injection) GDI (Gasoline Direct Injection)
Brændstof Premium anbefales Premium anbefales
Drivlinje Stinger Stinger GT
Gearudvekslingsforhold: 8-trins automatisk gearkasse - -
1. gear 3,964 3,665
2. gear 2,468 2,396
3. gear 1,610 1,610
4. gear 1,176 1,190
5. gear 1,000 1,000
6. gear 0,832 0,826
7. gear 0,652 0,643
8. gear 0,565 0,556
Bakgear 2,273 2,273
Slutgearudveksling 3,727 3,538
Konstruktion/trækkende hjul Frontmotor/baghjuls- eller firehjulstræk Frontmotor/baghjuls- eller firehjulstræk
Udvendige mål Stinger Stinger GT
Længde (mm) 4.830 4.830
Bredde (mm) 1.870 1.870
Højde (mm) 1.400 1.400
Akselafstand (mm) 2.905 2.905
Overhæng for/bag (mm) 830/1.095 830/1.095
Indvendige mål Stinger Stinger GT
Antal siddepladser 5 personer 5 personer
Lofthøjde - -
Foran (mm) 974 974
Bagi (mm) 939 939
Benplads - -
Foran (mm) 1.083 1.083
Bagi (mm) 925 925
Skulderplads - -
Foran (mm) 1.433 1.433
Bagi (mm) 1.391 1.391
Undervogn/hjulophæng Stinger Stinger GT
Forrest MacPherson MacPherson
Bagest Multilink (5-leddet) Multilink (5-leddet)
Konstruktion Stålkarrosseri Stålkarrosseri
Styretøj Stinger Stinger GT
Type/strømilde Tandstangsstyretøj/elmotordrevet Tandstangsstyretøj/elmotordrevet
Variabel gearudveksling Standard Standard
Ratomdrejninger fra anslag til anslag 2,4 (2WD), 2,3 (AWD) 2,4 (2WD), 2,3 (AWD)
Vendediameter, mellem kantsten (m) 11,2 (2WD), 11,4 (AWD) 11,2 (2WD), 11,4 (AWD)
Bremser Stinger Stinger GT
Foran Ventilerede bremseskiver Brembo 4-stemplet kaliber
Ventileret skive
Bagest Bremseskive Brembo 2-stemplet kaliber
Ventileret skive
Størrelse (mm) forrest/bagest 320/315 350/340
Hjul/dæk Stinger Stinger GT
Fælgstørrelse (”) 8,0J×18 8,0J×19 (foran)/9,0Jx19 (bagpå)
Dækstørrelse P225/45R18 P225/40R19 (foran)
P255/35R19 (bagpå)
Reservehjul Kompakt reservehjul Kompakt reservehjul

Note til redaktøren: Alle produktspecifikationer og standard/ekstraudstyr gælder for de versioner af KIA Stinger, der skal markedsføres i USA, og kan adskille sig fra biler, der sælges i andre regioner.

###

[i] Sammenligningerne er baseret på biler fra nuværende modelår.

[ii] Brembo er et registreret varemærke tilhørende Brembo S.p.A

[iii] National Highway Transportation Safety Administration (NHTSA) Drowsy Driving Research and Program Plan; marts 2016

[iv] Disse systemer fratager ikke førerne ansvaret for korrekt og sikker kørsel, parkering eller bakkemanøvrer. Kør altid sikkert og forsigtigt.

[v] Hvis man ikke koncentrerer sig om kørselsforholdene og betjeningen af bilen, kan man miste kontrollen over bilen. Kør altid sikkert og forsigtigt.

[vi] Bluetooth®-navn og -logoer er registrerede varemærker tilhørende Bluetooth SIG Inc., og KIA har licens til at bruge disse. Der skal bruges en mobiltelefon med aktiveret Bluetooth® for at kunne bruge Bluetooth® trådløs teknologi.

[vii] Harman/Kardon er et registreret varemærke tilhørende Harman International Industries, Inc.

[viii] Clari-Fi er et registreret varemærke tilhørende Harman International Industries, Inc.

[ix] QuantumLogic er et registreret varemærke tilhørende Harman International Industries, Inc.

Emner

Kategorier


KIA Import Danmark AS (www.kia.com) er et selskab under Nellemann koncernen (www.koncern.nellemann.dk) med hovedsæde i Fredericia, og beskæftiger i dag cirka 30 ansatte. Vi målretter vores modelprogram i hvert enkelt segment, så vi kan tilbyde kunden mest bil for pengene. KIAs dna er et stærkt design samtidig med en driftssikker kvalitet, som vi bakker op med vores unikke 7 års garanti (op til 150.000 km – men fri km i de første 3 år). Hermed har KIA kunden et lavt niveau af omkostninger som bilejer. Den lange garanti sikrer samtidig én af de højeste restværdier i markedet.

KIA Import Danmark AS kunne sidste år fejre 20 års jubilæum i Danmark med endnu et flot salgsresultat på over 11.000 enheder, som er med til at forankre KIAs position i markedet, og bekræfter at KIA har kundernes tillid. 2017 byder på rigtig mange nye modeller - blandt andet helt ny Rio og helt ny Picanto, som står for en stor del af KIAs salg i Danmark. Og ikke mindst high performance modellen; Stinger, som repræsenterer et endnu uudforsket territorium for KIA, skal revolutionere den måde, folk opfatter brand'et og føre KIA ind i en ny tidsalder. 

Kontakt

Lene Mejdal Iversen

Lene Mejdal Iversen

Pressekontakt PR Koordinator 30912544
Rasmus Aagaard

Rasmus Aagaard

Pressekontakt Director / COO +45 3061 1161

Kia Import Danmark

Kia Import Danmark AS (www.kia.com) er et selskab under Nellemann koncernen (www.koncern.nellemann.dk) med hovedsæde i Fredericia, og beskæftiger i dag cirka 40 ansatte. Vi målretter vores modelprogram i hvert enkelt segment, så vi kan tilbyde kunden mest bil for pengene. Kias dna er et stærkt design samtidig med en driftssikker kvalitet, som vi bakker op med vores unikke 7 års garanti (op til 150.000 km – men fri km i de første 3 år). Hermed har Kia kunden et lavt niveau af omkostninger som bilejer. Den lange garanti sikrer samtidig én af de højeste restværdier i markedet.

Kia Import Danmark AS
Baronessens Kvarter 5
7000 Fredericia
Danmark